تنظیم گزارش مالیات بر حقوق کارمندان

مالیات حقوق و دستمزد کارمندان

تنظیم گزارش مالیات بر حقوق پرسنل

صاحبان بنگاههای اقتصادی کوچک یا بزرگ و اشخاصی که تعدادی نیرو برای انجام امور خود به خدمت گرفته اند طبق قانون مکلف به پرداخت حقوق و مزایا به آنها بوده و باید حق بیمه و مالیات حقو انها را هم پرداخت کنند. پرداخت حقوق و مزایا در قانون باید طبق قراداد های تعیین شده بوده و تمامی مزایای مقرر شده در قانون پرداخت گردد. بنگاههای اقتصادی برای حقوقی که پرسنل خود پرداخت می کنند باید به سازمان های مربوطه مالیه بپردازند .

یکی از مالیاتهای تکلیفی این بنگاهها مالیات بر حقوق پرسنل است.

مالیات تکلیفی چیست و چه کسانی مشمول آن میشود ؟

مالیات تکلیفی به مالیاتی گفته میشود که وظیفه محاسبه و پرداخت آن بر عهده مودی می باشد یعنی مودی باید طبق قانون آن را محاسبه و از مبلغ نهایی کسر و به حساب سازمان مربوطه واریز نماید . برخی عناوین مالیات تکلیفی که در قانون به صراحت به آن اشاره شده است شامل تکلیفی اجاره املاک ، تکلیفی حقوق ، تکلیفی مضاربه ، تکلیفی حق الوکاله و حق الزحمه ، تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج ، تکلیفی موسسات بیمه و مدیران تصفیه اشخاص حقوقی ، تکلیفی منافع بلاعوض و نقل و انتقال سهام می باشد .

مالیات تکلیفی

( مشمول مالیات بر حقوق )

مالیات بر حقوق و دستمزد هم همانطور که اشاره شد جزو تکلیفی بوده و محاسبه و پرداخت آن به عهده مودی می باشد . سازمان مربوطه هر سال با توجه به شرایط اقتصادی ، نرخ تورم ، وضعیت صنعت و تولید در کشور و رونق کسب و کار جدول مالیاتی برای درامد های مختلف تنظیم کرده و ان را به همه اشخاص حقیقی و حقوقی دارای کسب و کار و بنگاه اقتصادی ابلاغ می کنند . بعد از ابلاغ این جدول مالیاتی مودیان موظف هستند که بر اساس نرخ جدید ، مالیات سود و زیان و مالیات پرسنل و سایر مالیه های مقرر شده در قانون را محاسبه و در مهلت های مقرر به حساب سازمان مربوطه واریز نمایند .

حتما بخوانید : اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی و تحریر دفاتر قانونی

نحوه محاسبه مالیات بر حقوق پرسنل چگونه است ؟

طبق قانون مالیات های مستقیم در سال ۹۶ معافیت مالیاتی به اشخاصی تعلق میگیرد که حداکثر درآمد سالانه آنها دویست و چهل میلیون تومان بوده و افرادی که تا پنج برابر این مبلغ درامد داشته باشند باید ده درصد ان را مالیات داده و افرادی که بیش از پنج برابر این مبلغ درامد داشته باشند باید به نسبت اختلاف درامد آنها با دویست چهل میلیون  تا بیست درصد مالیات بپردازند.

مثلا اگر شخصی دو میلیون تومان در ماه درامد خالص داشته باشد از پرداخت مالیات معاف است . حالا اگر شخص دیگری ۲۵۰۰ هزار تومان درآمد ماهانه اش باشد تا دو میلیون از درامدش را معاف از مالیات بوده وفقط باید برای پانصد هزار تومان باقیمانده ده درصد مالیات بدهد یعنی این شخص باید برای دو میلیون پانصد تومان درامدش پنجاه هزار تومان مالیه پرداخت کند .

نحوه محاسبه مالیات بر حقوق

( نحوه محاسبه مالیات بر حقوق )

این نحوه محاسبه مالیات تا درامد ماهانه دوازده میلیون تومان به همین شکل است یعنی اگر شخصی ماهانه دوزاده میلیون تومان درآمد داشته باشد دو میلیون از آن را از مالیات معاف بوده و باید برای ده میلیون باقیمانده ده درصد معادل یک میلیون تومان مالیات بپردازد . حالا اگر فردی بیش از دوازده میلیون تومان حقوق بگیرد مالیات آن به صورت ذیل محاسبه میشود :

حتما بخوانید : راهنمای مصور ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان به سازمان امور مالیاتی ( دارایی )

فرض کنید شخصی بیست و پنج میلیون تومان حقوق میگیرد چقدر مالیات باید پرداخت کند ؟

مطابق با قانون مالیات های تکلیفی و مستقیم تا پنج برابر معافیت حقوق سالانه را باید با نرخ ده درصد مالیات بپردازد و بقیه ان با نرخ بیست درصد محاسبه میشود نحوه محاسبه به شکل زیر است :

فردی که ماهی بیست پنج میلیون حقوق میگیرد در واقع در سال  ۳۰۰ میلیون تومان دریافتی خواهد داشت . این مبلغ را بر عدد پنج تقسیم کرده عدد شصت میلیون تومان بدست می آید برای محاسبه مالیات این شخص شصت میلیون تومان را در ده درصد ضرب می کنیم رقم ۶۰۰۰۰۰۰ میلیون تومان بدست امده که محاسبات به شکل ذیل میشود :

۲۷۶۰۰۰۰۰۰=۲۴۰۰۰۰۰۰  -۳۰۰۰۰۰۰۰

۲۱۴۰۰۰۰۰۰    =۶۰۰۰۰۰۰۰-۲۷۶۰۰۰۰۰۰

درانتها ۲۱۴۰۰۰۰۰۰ میلیون در بیست درصد ضرب شده و عدد به دست آمده بعلاوه شصت میلیون تومان میشود که در نهایت مالیاتی که شخص باید بپردازد حاصل جمع این دو عدد خواهد بود .

چه مواردی در مالیات بر حقوق پرسنل موثر هستند ؟

همانطور که در بحث بالا اشاره شد به نسبت افزایش حقوق میزان مالیات پرداختی هم افزایش پیدا می کند مثلا شخصی که در سال ۳۰۰ میلیون تومان حقوق میگیرد باید پنجاه میلیون آن را در سال مالیات بدهد . این قانون در واقع برای حمایت از افراد کم درامد ابلاغ شده است به شکلی که اشخاص با درآمد های بالا را موظف می کند به همان نسبت که از رفاه اجتماعی و مالی برخوردار هستند مالیات بیشتری پرداخته تا آن را برای طرح های رفاهی ، عمرانی ، درمانی مصرف شده و سطح زندگی افراد کم درامد و متوسط هم بالاتر رود و آنها هم بتوانند از خدمات اجتماعی بیشتری برخوردار شوند .

در همه جای دنیا بخش بزرگی از بودجه های عمرانی و رفاهی و درمانی و بیمه و بیمارستانی کشور ها از طریق مالیات تامین میشود و به همان نسبت هم خدماتی که در این زمینه ها ارائه میگردد از کیفیت بالاتر و بهتری برخوردار خواهد بود . در ایران هم اگر مالیه های دریافتی در مسیر درست و برای ارتقا رفاه و آسایش اجتماعی بکار گرفته شود مطمئنا خود مردم بیش از هر کس دیگری مشتاق به پرداخت آن خواهند شد اما در پرداخت مالیه بایستی چند مورد مورد توجه قرار بگیرد برخی افراد به خصوص کارگران و اقشار کم درامد به دلیل اینکه پایه حقوقی آنها طبق مصوبه وزارت کار کم می باشد سعی می کنند با اضافه کاری کمبود درآمد خود را جبران کنند که البته فکر خوبی بوده و می تواند بخشی از این نقیصه را جبران کند اما این اشخاص باید توجه داشته باشند که نرخ اضافه کاری و میزان ساعت ان در خالص دریافتی پایان ماه موثر است با یک جمع و تفریق ساده حقوق خود می توانید بعد از چند ماه متوجه شوید واقعا چند ساعت اضافه کاری برای شما به صرفه است چرا که افزایش درامد ناشی از اضافه کاری سبب افزایش مالیات بر حقوق هم میگردد برای همین پیشنهاد میشود بعد از چند ماه که در ماه تعداد ساعات مختلفی را اضافه کاری کردید به میزان مالیات پرداختی خود نگاه کنید و بعد متوجه میشوید انجام چند ساعت اضافه کاری دقیقا برایتان به صرفه و مناسب است .

پس از اینکه مالیات بر حقوق پرسنل محاسبه گردید باید از خالص دریافتی انها کسر شده و به سازمان امور مالیاتی گزارش شود .

مالیات حقوق و دستمزد

( لیست مالیات بر حقوق کارمندان )

نحوه گزارش مالیات بر حقوق پرسنل

طبق ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم مودیان موظف هستند لیست مالیات بر حقوق پرسنل خود را به سازمان مربوطه ارائه دهند مدت زمانی که این مودیان فرصت دارند این کار را انجام دهند سی روز است یعنی اگر روزهای ماههای سال در نیمه اول ۳۱ روز است آنها نمی توانند در پایان ۳۱ روز این کار را انجام دهند و حتما باید تحویل لیست مالیات بر حقوق ظرف مدت سی روز باشد .

اگر ارائه لیست مالیات بر حقوق پرسنل به هر دلیل در مهلت تعیین شده انجام نشود معادل دو درصد کل مالیات لیست حقوق مودی جریمه خواهند شد که در برخی مواقع در شرکت ها و بنگاههای اقتصادی بزرگ رقم بسیار بالایی می گردد  برای همین مودیان و مشمولان این قانون باید توجه داشته باشند در مهلت تعیین شده این کار را انجام دهند و اگر احیانا مشکلاتی برای ازسال آن در مهلت مقرر داشتند حتما آن را طی یک نامه کتبی به سازمان مربوطه اطلاع داده و از انها مهلت بیشتر بخواهند تا مشمول جریمه نگردند.

محاسبه این سی روز مهلت چگونه صورت می گیرد ؟

شاید برای مودیان این سوال مطرح شود که مثلا ما ۲۵ ام هر ماه محاسبات مربوط به لیست حقوق و بیمه را انجام داده و مثلا ۱۰ ام ماه بعد حقوق را واریز می کنیم در این صورت تاریخ تحویل لیست به سازمان مربوطه از ۲۵ محاسبه میشود یا از دهم ماه بعد در جواب این سوال باید اشاره کنیم مودیان عزیز باید دقیقا سی روز بعد از تاریخ ۲۵ ام که لیست حقوق و بیمه را بسته اند اقدام به گزارش دهی به سازمان مربوطه نمایند در واقع تاریخ ثبت و جمع بندی لیست حقوق و مالیات ملاک عمل قرار میگیرد.

تحویل گزارش لیست حقوق دستی انجام میشود یا الکترونیکی ؟

ارسال لیست حقوق پرسنل هم می تواند دستی باشد و هم اینکه سازمان مربوطه برای سهولت کار مشمولین و کاهش هزینه های رفت امد و غیره اقدام به راه اندازی سامانه الکترونیکی برای این کار کرده است برای استفاده از سامانه الکترونیکی اول از هر کاری باید وارد سایت سازمان شده و در آن ثبت نام کنید و یک نام کاربری و رمز عبور بگیرید بعد اگر از قبل فایل حقوق ودستمزد دارید وارد فهرست حقوقی خود شوید بعد کلیه اطلاعات مربوط به پرسنل خود را چک کرده و تایید کنید بعد میتوانید مبلغ را به صورت نقدی یا ارائه چک پرداخت نمایید اگر به صورت نقدی پرداخت کردید رسید پرداخت را گرفته و کار در همین جا تمام میشود و در صورت پرداخت غیر نقدی و از طریق چک آن را به ممیز تحویل داده و رسید دریافت کنید .

تهیه لیست حقوق و بیمه و محاسبات مربوط به مالیات پرسنل باید توسط اشخاص خبره و متبحر در این خصوص صورت گیرد شرکت های کوچک عموما از تیم حسابداری و مالی برخوردار نیستند و ممکن است در این موارد سهل انگاری شود . مشکلات حقوقی و شکایات کارگران در مورد اشتباهات مالیاتی می تواند برای کارفرمایان دردسرهای زیادی ایجاد کند .

بعضا پیش آمده حسابداران شرکتهای بزرگ به دلیل حجم زیاد کار حتی میزان مالیات بر حقوق برخی افراد را بیشتر و یا کمتر حساب کرده و بعد از ماهها و در زمان حسابرسی مدارک و اسناد این اشتباهات کشف شده است که البته به لحاظ حسابرسی می تواند برای سازمان مشکل ساز باشد .

مالیت بر حقوق لیست حقوق

( ارائه خدمات مالیاتی در شرکت حسابداری محاسبان تلاشگر خبره )

برای اینکه بتوانید مالیات بر حقوق پرسنل خود را دقیق محاسبه و بررسی کنید اگر به صورت دستی و کاغذی این کار را انجام میدهید بهتر است از فرمت های تایید شده در این خصوص استفاده کرده و همه موارد قید شده در آن را به دقت تکمیل نمایید . همه این فرمت ها یکسری اطلاعت کلی مانند نام و نام خانوادگی ، سمت ، حقوق پایه ، کارکرد روزانه ، تعداد فرزند و ساعت اضافه کاری را ثبت می کنند و بر اساس این اطلاعات اولیه سایر اطلاعات مانند حق مسکن ، حقوق ماهیانه ، مبلغ اضافه کاری ، جمع حقوق و مزایا ، حق اولاد ، کمک اقلام خوار و بار و در نهایت کل حقوق و مزایا محاسبه میشود .

در مرحله بعد باید وارد جدول کسورات شوید لازم به ذکر است اطلاعات اولیه در جدولی تحت عنوان مشخصات فردی ثبت شده و اطلاعات مرحله دوم در جدول درامد ها قید میشود . در جدول کسورات مبالغ مربوط به کسورات بیمه ، مالیات ، کسر وام و در نهایت رند حقوق وارد میشوند و در پایان در جدول خالص پرداختی خالص قابل پرداخت معین شده و بر اساس آن به حساب شخص واریز می گردد.

برای ثبت و گزارش دهی لیست حقوق و مالیات دستمزد کارفرمایان می توانند از نرم افزار های مالی و حسابداری که در بازار وجود دارد هم استفاده کنند  فقط باید توجه داشته باشند نرم افزاری که انتخاب می کنند مورد تایید سازمان مربوطه بوده و خدمات پشتیبانی آن به روز و دایمی باشد که هر وقت مشکلی بوجود امد بتوانند در اسرع وقت مشکل را برطرف کنند .

ضمن انکه مودیان و صاحبان کسب و کار و بنگاههای اقتصادی می توانند در این خصوص  از موسسات خدمات مالی و حسابداری خبره هم کمک گرفته و امور مربوط به حقوق و مزایای پرسنل خود را به انها بسپارند موسسه خدمات مالی و حسابداری محاسبان تلاشگر خبره می تواند راهنمایی مطمئن و متخصص برای کارفرمایان عزیز در این خصوص باشد .

1 پاسخ
  1. سعید نعنایی
    سعید نعنایی می گوید:

    با سلام ،در مورد نحوه محاسبه مالیات و مثالی که آوردید بنده گیج شدم !مبلغ سی ملیون را منوهای بیست و چهار میلیون کردید ،مبلغ دویست و هفتاد شش میلیون بدست آمده !!!!!
    کلا نحوه گزارش با ارائه مثال همخوانی ندارد ،این ارقام از کجا آمده اند ؟؟؟؟
    با توجه به فرمول ارائه شده ،منی که در ماه ۲۵۱۳۸۵۲۰ ریال حقوق ماهیانه ۱۸۵۷۷۴۴۰ریال اضافه کاری۱۷۹۱۳۹۶۰ریال شب کاری و۱۵۶۰۸۸۰ریال هم حق اولاد دریافت میدارم !!
    رقم کل مالیات چقدر بوده و از این رقم چقدر سهم من می‌باشد

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *